Persoonlijk advies

Van advies tot offerte

Voor ieder budget

GRATIS e-Book
  • Persoonlijk advies
  • Van advies tot offerte
  • Voor ieder budget
  • GRATIS e-Book

Vrijstaand bad of inbouwbad? Lees hier de 5 belangrijkste verschillen!

door | mei 12, 2023 | Trends en Stijlen | 0 Reacties

Ga je voor een vrijstaand bad of inbouwbad? Je kan geen showroom binnenlopen of een badkamer magazine openslaan zonder een vrijstaand bad te zien. En dat is ook niet gek want een vrijstaand bad is enorm populair. Het ziet er prachtig uit en het oogt luxer en ruimtelijker dan een inbouwbad. Maar je wil ook rekening houden met bijvoorbeeld comfort, praktisch gebruik en prijs. In deze blog een overzicht met de 5 belangrijkste verschillen tussen een vrijstaand bad en een inbouwbad!

Verschil 1 het ligcomfort

Je wil dit misschien niet horen maar een inbouwbad ligt vaak comfortabeler dan een vrijstaand bad. Dat komt omdat een inbouwbad (zeker in het geval van een duobad) veel schuinere ligzijden heeft dan een vrijstaand bad. En dat merk je nu eenmaal in het comfort. Je kan lekker onderuit gezakt liggen waardoor badderen een rustgevende ervaring is. In een vrijstaand bad zit je net wat meer rechtop want niet altijd ten goede komt aan het ligcomfort.

Daarbij komt dat een vrijstaand bad dunnere wanden heeft. Als je hier je armen op laat rusten wordt dit meestal als minder comfortabel beschouwd.

Verschil 2 praktisch gebruik

Wanneer je in de luxe positie verkeert dat je badkamer een royaler formaat heeft, kan het zo maar zijn dat je een lekker ruim bad wenst. Zeker als je iemand bent die graag in bad gaat. Als je gaat kijken naar het verschil in formaat zul je zien dat vrijstaande baden over het algemeen relatief klein zijn. Veel groter dan 180 x 80cm zul je deze niet vinden. En dat is al vrij ruim. Als je kijkt naar inbouwbaden kun je eenvoudig tientallen baden van 190 x 90cm vinden. Ben je dus vrij lang of wil je je drie kids tegelijkertijd in bad doen? Dan lijkt het inbouwbad hier een betere keuze.

vrijstaand bad of inbouwbad

Verschil 3 de prijs

Ook hier zijn er verschillen. Het inbouwbad is een kuip van acryl dat aan de achterzijde wordt versterkt met polyester. Het is een eenvoudig productieproces en daardoor is ook de aanschafwaarde lager. Natuurlijk zijn er ook uitschieters naar boven. Wanneer je kiest voor een super strak afgewerkt design of een bad in een bepaalde kleur zal de prijs hoger liggen.

Vrijstaande baden bevatten meestal meer materiaal. Ze zijn of gegoten of dubbelwandig. En bij vrijstaande baden wordt vaak gebruik gemaakt van duurdere materialen zoals solid surface. Deze baden hebben een mooie matwitte, satijnen uitstraling en het materiaal is randloos en niet poreus waardoor het erg hygiënisch is. Let er wel op dat een vrijstaand bad van solid surface zwaar kan zijn. Controleer dus goed of je vloer dit kan dragen en of je het bad de badkamer in krijgt. Bij de keuze in prijs tussen vrijstaand bad of inbouwbad is het inbouwbad in het voordeel.

Verschil 4 wijze van installatie

Bij een vrijstaand moet je beseffen dat dit bad vrij van de wand staat en je wil natuurlijk niet tegen je afvoerleiding aankijken. Dus deze afvoer zal altijd van onder je bad direct de vloer in moeten. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar in de praktijk gaat hier weleens wat fout.

Als de afvoer van het bad precies in het midden zit, is het niet handig om de afvoer in de vloer ook precies in het midden te maken. Het plaatsen van het sifon is dan vrijwel onmogelijk.

Er zijn ook vrijstaande baden (voornamelijk van solid surface) die een zeer lage bodem hebben. Hierdoor past het sifon niet tussen de bodem van het bad en de vloer. In dit geval moet het sifon in de vloer verwerkt kunnen worden óf het gehele bad moet op een verhoging komen staan.

Een inbouwbad wordt in een hoek of nis geplaatst. De bodem van dit type bad rust altijd op badpoten en de wanden steunen op een houten richel die op de wand en de vloer worden bevestigd. Vervolgens wordt de zijwand bijvoorbeeld met gipsplaten afgewerkt waarna er betegeld kan worden. De keuze tussen een vrijstaand bad of inbouwbad laat ik hier aan de installateur.

vrijstaand bad of inbouwbad

Verschil 5 het gebruiksgemak

Ook hier zit een duidelijk verschil tussen een inbouwbad of vrijstaand bad. Ga maar eens na. Een vrijstaand bad staat in principe vrij in de ruimte. Dit heeft een aantal nadelen in het gebruiksgemak. Bijvoorbeeld dat het vaak vrij lastig is achter het bad schoon te maken. En dat je, zeker met kinderen, sneller water over de rand van het bad knoeit. Een ander nadeel is dat bijvoorbeeld shampoo flessen en zeep buiten bereik staan. Je moet dus uit het bad om je shampoo te pakken.

Conclusie: de keuze tussen een vrijstaand bad of inbouwbad is niet eenvoudig. Er zijn meerdere verschillen tussen een vrijstaand bad en een inbouwbad. Het is maar net waar je de nadruk op wil leggen in je keuze. Een inbouwbad is vooral betaalbaar, praktisch, comfortabel en eenvoudig te installeren. Ga je voor een vrijstaand bad of inbouwbad?

Deze blog is onderdeel van www.mijnbadkameradvies.nl. Mijn Badkamer Advies is gespecialiseerd in badkamer advies, 3D badkamerontwerp en offerte op maat.

Afbeelding van het inbouwbad is afkomstig van http://www.sanitairwinkel.nl

Afbeelding van installatie van het inbouwbad is afkomstig van https://doehetzelven.nl/doe-het-zelf/douche-en-bad/zelf-een-ligbad-plaatsen/